Duurzame bank

Je wilt graag duurzame keuzes maken en daarom ben je op zoek naar een duurzame bank. Maar wat is een duurzame bank nu eigenlijk? 

Duurzaam bankieren is een vorm van bankieren waarbij aandacht besteed wordt aan mens, dier en milieu. Met dit in het achterhoofd worden duurzame keuzes gemaakt in onder andere het beleggingsbeleid van de bank. Het kan ook inhouden dat er geen leningen verstrekt worden aan bedrijven die geen keuzes maken in lijn met het beleid van de duurzame bank. Wanneer een bedrijf ontzettend vervuilend voor de planeet is, kan dit dus betekenen dat dit bedrijf niet welkom is bij een duurzame bank. Het merendeel van de duurzame banken is daarnaast open en transparant over de bedrijven waarin zij investeren om hun beleid te waarborgen en ook openheid te kunnen bieden naar hun klanten. Bij een duurzame bank kun je tevens duurzaam investeren met beheerde beleggingen.

milieubewuste bank

Duurzame banken in Nederland

In Nederland zijn er een aantal banken die kwalificeren als een duurzame bank. De meest genoemde banken zijn Bunq, Knab, ASN en Triodos. 

  • De laatstgenoemde duurzame bank, Triodos, steekt hier met kop en schouder bovenuit. Zij zijn in 2009 zelfs internationaal uitgeroepen tot “Sustainable Bank of the Year”, ook wel “duurzame bank van het jaar”, door de Financial Times. Dit gebeurde tijdens het duurzaam bankieren congres in Londen. Triodos heeft sindsdien niet stilgezeten en is zich blijven ontwikkelen. Zo beleggen zij in bedrijven die bijdragen aan een eerlijke, groene en sociale samenleving. 
  • Een ander duurzaam initiatief is van Bunq, waarmee je als je voor de Bunq Easy Green kaart kiest, je bomen plant met de betalingen die je doet met je pas. Per €100 die wordt uitgegeven met deze kaart, plant Bunq een boom. 
  • Bij KNAB is het beleid niet specifiek gericht op duurzaamheid, maar kun je er wel voor kiezen om de spaarrente op jouw spaarrekening te doneren aan een goed doel. 
  • ASN Bank geeft zelf aan de definitie van de Verenigde Naties te volgen van duurzame ontwikkeling. Die definitie is: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Net als Triodos is ASN een koploper in Nederland als het gaat om duurzame banken. 

duurzame banken in nederland

Waar moet je rekening mee houden wanneer je overstapt naar een duurzame bank?

Als eerst, gefeliciteerd, je maakt de keuze om bij te dragen aan een betere wereld! 

Op het moment dat je gaat overstappen naar een duurzame bank zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden: 

  • Op het moment dat je overstapt naar een andere (duurzame) bank zal je ook een ander bankrekeningnummer krijgen, aangezien je deze niet mee kunt nemen naar een andere bank. Dit heeft gevolgen voor de automatische incasso’s die van de oude rekening gaan. Voor alle automatische incasso’s moet het rekeningnummer gewijzigd worden. 
  • Banken bieden vaak ondersteuning aan bij het overstappen van bank. Het is dus zeker de moeite waard te achterhalen of dit bij jouw nieuwe bank ook het geval is. 

Wil je ook jouw hypotheek overzetten naar de nieuwe bank? Dan is het verstandig eerst advies in te winnen. Hier komt namelijk meer bij kijken dan enkel het overzetten van de rekeningen. Zo heb je hier ook te maken met advies-, taxatie-, bemiddelings- en notariskosten.

Daarnaast zijn er talloze andere opties voor duurzaam wonen die wellicht aansluiten op het overzetten van de hypotheek naar een duurzame bank. Denk hierbij ook aan duurzame energie in huis. 

duurzaam bankieren