Duurzaam investeren

Hoe kun je duurzaam investeren en wat houdt het eigenlijk in? In deze blog leggen we het je uit. 

Duurzaam investeren, ook wel duurzaam beleggen, is investeren met de motivatie de gezondheid van mens, dier en milieu te stimuleren of in elk geval niet te schaden. Het doel van investeren is over het algemeen de investering groter te laten worden door een positief rendement. Dus naast het doel om winst te maken, heb je bij duurzaam investeren de wens een duurzame belegging te doen. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt beoordelen of iets een duurzame belegging is. 

duurzaam beleggen

Beheerd beleggen bij een nieuwe bank

Er zijn verschillende manier om te beleggen. Je kunt zelf bepalen waar je in investeert, maar je kunt dit ook laten doen door een bank. Dat noem je beheerd beleggen. 

Duurzaam beheerd beleggen

Bij deze vorm van duurzaam beleggen geef je alleen aan voor welk bedrag je wil beleggen. Dit kun je dan maandelijks, of wanneer je wil, aanvullen met een bedrag dat bij jou past (dit is ook afhankelijk van de bank). Vervolgens gaat de bank voor jou beleggen. Je kunt in de meeste gevallen zelf aangeven hoe risicovol de beleggingen mogen zijn. Tevens kun je vaak ook aangeven in welk type bedrijven je zou willen investeren. Hierbij kun je dus zelf aangeven een voorkeur te hebben voor duurzame beleggingen. 

Bij iedere bank gelden andere voorwaarden. Ben je op zoek naar een duurzame bank om jouw geld te laten beleggen? Lees dan ook eens ons artikel over duurzame banken.

Het beleggingsbeleid van een duurzame bank

Nu weet je dus dat het mogelijk is duurzaam te laten beleggen door jouw bank. Maar heeft jouw bank wel een duurzaam beleggingsbeleid? Niet elke bank is een voorvechter van duurzaamheid. Tegenwoordig zet iedere bank zich wel tot op zekere hoogte in voor duurzaamheid. Wil je er echt zeker van zijn een duurzame bank te kiezen? Check dan het beleggingsbeleid van de bank. Zo stelt Triodos, een bekend voorbeeld van een duurzame bank, in hun beleggingsbeleid:

“Triodos Bank gelooft dat financieel en maatschappelijk rendement elkaar niet uitsluiten, maar juist versterken. Triodos Bank Private Banking selecteert daarom voor haar beleggingen uitsluitend ondernemingen en projecten die hoog scoren op duurzaamheid.“

Een duidelijk voorbeeld van een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

Duurzaam beleggen door zelf in duurzame beleggingen te stappen

In bovenstaand voorbeeld wordt uitgelegd hoe je een bank voor je kunt laten beleggen. Je hoeft eigenlijk alleen een aantal voorkeuren op te geven. Het kan ook anders. Je kunt ook zelf actief gaan beleggen. Dit houdt in dat je een beleggingsrekening opent bij een bank naar keuze en zelf kiest in welke aandelen, obligaties, fondsen etc. je investeert. Hierbij is het dus zaak zelf te beoordelen of een belegging ook een duurzame belegging is.

duurzaam beleggen bank

Hoe beoordeel je of een bedrijf duurzaam is?

Je kunt op meerdere manier beoordelen of het bedrijf waarin je mogelijk wilt investeren, een duurzaam bedrijf is. 

  • Er bestaan keurmerken die aantonen of een bedrijf duurzaam onderneemt. Zo is er het MVO-Keurmerk. Dit keurmerk handelt conform de ISO 26000 norm, een internationale norm die zich richt op maatschappelijk verantwoord ondernemen. 
  • Het productieproces van een bedrijf zegt veel over hoe duurzaam ze zijn. Bedrijven die duurzaam opereren dragen dit graag uit. Om hun geloofwaardigheid te waarborgen zijn ze open en transparant over hun productieproces. Dit geeft jou de mogelijkheid te beoordelen of het bedrijf voldoet aan jouw eisen met betrekking tot duurzaamheid. 
  • Ook het product of de dienst zelf kan natuurlijk wel of niet duurzaam zijn. Geloof je in het aanbod van dit bedrijf? Of vind je het onnodige prullaria die enkel vervuilend is voor de wereld? Ben je op zoek naar voorbeelden van bedrijven die duurzaam ondernemen, check dan ons artikel. 

Wanneer je meerdere bedrijven hebt beoordeeld op duurzaamheid kun je voor jezelf een aantal factoren vaststellen die jij belangrijk vindt. Op basis daarvan vorm je een eigen beleggingsbeleid.

duurzaamheid bedrijf