Wat is duurzaam eten? En hoe kun je zelf duurzaam eten? Duurzaam eten kun je op meerdere manieren benaderen. Je kunt ervoor kiezen om enkel duurzaam voedsel te consumeren, of je kiest ervoor op een duurzame manier te consumeren. Duurzaam eten zit ‘m dus zowel in de productie en de consumptie ervan.
Wat is duurzaam eten?
Duurzaam eten is goed voor mens, dier en milieu. Dat betekent dat het productieproces het milieu en natuur niet te zwaar belast. Daarnaast is dierenwelzijn belangrijk. Dit is een andere focus dan gezond eten. Gezond voedsel kan wel een resultaat zijn van een duurzaam productieproces. Het hoeft elkaar dus niet uit te sluiten.
Hoe kun je nu duurzaam eten?
Om het zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Daarmee kun jij zelf ook duurzamer eten.
1. Eet minder dierlijke producten
Bij het produceren van vlees komen er broeikassengassen vrij. Deze broeikasgassen zijn slecht voor het milieu. Ongeveer 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de voedselproductie voor de gemiddelde Nederlander, komt door vleesconsumptie. Naast vlees is het ook goed om de consumptie van zuivel, kaas en eieren beperkt te houden.
Inmiddels zijn er ook legio plantaardige voedingsmiddelen, ter vervanging voor dierlijke producten.
Wil je nu minderen met het eten van dierlijke producten? Dan is het wel handig van tevoren een plan op te stellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle dierlijke producten te vervangen voor de plantaardige variant ervan. Het is ook mogelijk eens wat anders te eten dan normaal! Beleg je brood eens met een groentespread, in plaats van het standaard plakje kaas of kipfilet.
2. Koop in het seizoen
In Nederland zijn we van alle gemakken voorzien. De supermarkt is om de hoek en deze is gevuld met meer dan voldoende lekkers. Om de consument zoveel mogelijk gemak te bieden, ligt er ook groente en fruit in het schap dat van ver moet komen. Dit kan zijn omdat het in Nederland en omstreken niet verbouwd of geteeld wordt, of het is er gewoonweg niet het seizoen ervoor. Om die service te bieden moeten de producten dus een lange weg afleggen, wat dan weer niet zo goed is voor het milieu.
Bij sommige producten wordt het land van herkomst benoemd. Wanneer je dus een goede keuze wil maken, kies dan voor een product dat van een lokale leverancier komt. Duurzaam eten kun je dus ook doen door lokaal voedsel te kopen.
Denk bijvoorbeeld aan de avocado, een vrucht die de afgelopen jaren ontzetten in populariteit is gegroeid. Deze vrucht groeit in Mexico en California, in ontzettend warme gebieden, aan bomen die daardoor veel water nodig hebben. De avocado is erg lekker en gezond, maar niet zo heel duurzaam. Wist je dat er in noten, net als de avocado, veel gezonde vetten zitten?
3. Consumeer met mate
Wanneer je dan duurzamer bent gaan eten, door bijvoorbeeld minder vlees te gaan eten, of enkel seizoensgroenten en seizoensfruit te consumeren, is het nog wel zaak om te letten op de hoeveelheid eten die je koopt. Wanneer je in de supermarkt loopt en je voor de hele week boodschappen wil doen, kan het soms lastig zijn in te schatten hoeveel je nodig hebt voor de hele week. Dan kun je zo meer kopen dan nodig. In het kader van duurzaam eten is het verstandig alleen te kopen wat je nodig hebt.
Maak van tevoren een planning van wat je wilt eten die week en maak op basis daarvan een boodschappenlijstje dat je mee kunt nemen naar de supermarkt. Door van te voren na te denken over wat je wilt eten, kan dit je een hoop onnodige aankopen besparen! Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.
Daarnaast is het voor de gezondheid sowieso verstandig niet te veel te eten.
4. Let op wat je weggooit
Je hebt nu een aantal concrete tips gekregen die helpen bij het slim inkopen van het eten dat je consumeert. Als je deze tips opvolgt, gaat het in elk geval tot de voordeur goed. Je hebt gelet op welke producten je inkoopt en de hoeveelheid. Nu kun je thuis ook nog voldoende doen om duurzaam te eten.
Iedereen kent de situatie wel waarbij je gaat koken volgens het recept en je hebt je zo ongeveer wel aan de boodschappenlijst gehouden. Na het bereiden van de maaltijd blijkt echter dat je eigenlijk net iets te veel hebt gemaakt. Je gaat niet tegen je zin alles opeten, maar er is eigenlijk net niet genoeg over om te bewaren voor een volgende maaltijd. Dit is het moment om creatief te zijn! Wist je dat je van jouw restjes hele lekkere nieuwe maaltijden kunt maken?
Quiche
Wanneer je bladerdeeg in huis hebt, kun je altijd een quiche maken van de overgebleven groenten van de maaltijden de dagen ervoor. Er zijn zo veel variaties mogelijk, dat je bijna niet de mist in kunt gaan met de quiche. Het is wel handig altijd een pakje bladerdeeg in huis te hebben. Deze bewaar je in de vriezer. Dit kun je voor lange tijd bewaren! Naast bladerdeeg is het ook handig eieren in huis te hebben, maar deze vind je in veel huishoudens wel terug in de koelkast. Hiervoor zijn juist de eieren handig die je net te veel hebt ingekocht!
Groentesoep
Vind je de quiche alsnog te veel gedoe? Met bouillonblokjes in huis kun je altijd een groentesoep maken. Je kunt al een groentesoep maken door bouillon te koken, de groente mee te laten koken en dit later te mixen. Heb je een teentje knoflook en een ui in huis? Dan kan het ook lekker zijn om deze eerst aan te fruiten en dan de bouillon en groente in dezelfde pan te koken. Je kunt de soep zo uitgebreid of simpel maken als je zelf wilt!
Ben je enthousiast geworden over duurzaam eten en wil je dit verder doorzetten in andere aspecten in huis? Lees dan vooral ook onze andere artikelen over duurzaam wonen en duurzame energie.
Recente reacties