Duurzaam wonen

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen om een bijdrage te leveren aan een gezond milieu, maar ook voor de portemonnee kan het voordelig zijn. Maar wat is duurzaam wonen eigenlijk? Duurzaam wonen is op meerdere manieren uit te leggen. In dit artikelen focussen we op de energievoorziening in huis

duurzamer wonen

Duurzame energie in huis

Het gebruik van duurzame energie in huis is essentieel als je duurzamer wilt gaan wonen. Hieronder zijn de aspecten die hierbij komen kijken toegelicht.

Duurzame energie opwekken of inkopen

Er zijn verschillende mogelijkheden om thuis gebruik te maken van duurzame energie. De ontwikkelingen in de energietransitie, de collectieve beweging naar een andere energievoorziening waarbij steeds minder fossiele brandstoffen nodig zijn, heeft ervoor gezorgd dat het opwekken van duurzame energie steeds toegankelijker is geworden. Zo toegankelijk dat dit zelfs thuis mogelijk is. 

Waar eerder groene energie werd opgewekt in bijvoorbeeld grote windmolen- en zonneparken, is het nu ook mogelijk om op het dak van een woning zonnepanelen te plaatsen. Al het zonlicht dat op de zonnepanelen valt, wordt opgenomen door de zonnecellen in het paneel en vervolgens omgezet naar wisselstroom. Dat is het soort stroom dat ook uit een stopcontact komt. 

Een zonnepaneel op het dak dus, maar vergeet ook niet de warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt omgevingswarmte uit de natuur, warmte van de grond of uit de lucht en gebruikt dit om jouw huis te verwarmen of te verkoelen. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan kun je er zelfs voor zorgen dat de laadpaal bij jouw huis voor een elektrische auto is aangesloten op een groene energiebron. 

Er is ook nog de optie om gebruik te maken van windenergie. Echter, de mogelijkheden om dit thuis te doen zijn nog vrij beperkt wanneer je het vergelijkt met de warmtepomp en zonnepanelen. Deze manier van energie opwekken voor de particulier is minder in ontwikkeling omdat dit relatief minder oplevert dan bijvoorbeeld een zonnepaneel. 

Door gebruik te maken van groene energie is het zelfs mogelijk om energieneutraal te wonen. Dat houdt in dat alle energie die nodig is om het huis draaiende te houden wordt opgewekt bij het huis op een duurzame manier. Om dit doel te behalen kun je gebruikmaken van duurzame energie, maar ook het beperken van energiegebruik speelt hierin een belangrijke rol. Hier komen we later in het artikel op terug. 

Klinkt dit als wat te veel moeite en pak je het liever wat simpeler aan, dan kun je natuurlijk ook altijd bewust kiezen voor een energieleverancier die groene energie levert. Om het de consument makkelijker te maken, doen WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond ieder jaar onderzoek naar de groenste energieleveranciers. Ook voor 2020 is dit onderzoek uitgevoerd. Je leest hier het volledige rapport duurzame energiebedrijven. De vijf partijen met de beste score zijn Pure Energie, Vrijopnaam, Energie VanOns, om | nieuwe energie en Powerpeers. Hierbij is ook rekening gehouden met greenwashing. Dit is het fenomeen waarbij bedrijven zeggen groene energie te leveren, maar dat eigenlijk niet doen. Wanneer je op onderzoek uitgaat, kom je erachter dat dit label vooral gebruikt mag worden via omwegen en er uiteindelijk gebruik wordt gemaakt van grijze stroom. Grijze stroom is een andere benaming voor de energie die wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Bewust kiezen voor groene energie kan dus al een kwestie zijn van bewust kiezen voor een duurzame energieleverancier, maar laat je niet misleiden door lege marketingkreten. 

duurzame energie in huis

Energie besparen in huis

Naast het inkopen en/of opwekken van duurzame energie, zijn er ook meerdere manieren om energie te besparen in huis. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

Isoleren

Duurzame energie gebruiken, door eigen opwek of via een duurzame energieleverancier, is niet het enige dat je kunt doen. Ook het energieverbruik beperken is mogelijk. Alle stekkers uit het stopcontact halen, geen lampen laten branden en niet de verwarming laten branden wanneer je niet thuis bent, zijn dingen die we allemaal kunnen bedenken. Maar er is ook een andere mogelijkheid, namelijk isolatie. 

Wat is isoleren?
Isolatie, in dit geval in huis, is kort gezegd het afsluiten van de ruimte waardoor warmte binnen blijft, de kou buiten en vice versa, indien gewenst. Door de gewenste temperatuur in huis vast te houden met de juiste isolatie is er minder energie nodig om een ruimte te verwarmen of te verkoelen. Op die manier kun je dus energie besparen.

Je kunt op een laagdrempelige manier isoleren door in elk geval alle temperatuurlekken in huis te dichten. Denk hierbij aan kieren en gaten waar warmte of kou door naar binnen kan, maar ook naar buiten kan ontsnappen. Veelgebruikte materialen om gaten en kieren te dichten zijn PURschuim of elastische kit, maar er zijn talloze opties. Het is altijd mogelijk advies in te winnen bij een bouwmarkt om ervoor te zorgen dat je het juiste materiaal gebruikt. Dit is een relatief kleine investering die veel energie kan besparen. Wil je het groter aanpakken? Dan zijn er nog een aantal andere opties.

Dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende luchtspouw. Het tegenovergestelde van enkel glas, dus. De nadelen van enkel glas zijn dat het slecht isoleert en er makkelijk condens ontstaat wanneer er een groot temperatuurverschil tussen buiten en binnen is. Dit is makkelijk op te lossen door dubbel glas te plaatsen. Het isoleert beter en zorgt er dus voor dat je in de winter minder stookkosten hebt, en in de zomer meer koelte binnen houdt. Echter, dubbel glas vergt ook een grotere investering. Afhankelijk van de isolatiewaarde, betaal je al snel tussen de €50 en €200 per m2. Toch is het een verstandige investering. Al snel zullen de verminderde stookkosten opwegen tegen de initiële investering van dubbel glas. Zeker wanneer je dit combineert met duurzame kozijnen, ga je een aanzienlijk verschil merken.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een buiten- en een binnenmuur. De ruimte ertussen wordt de spouw genoemd. Deze ruimte is goed te isoleren. Door hier isolatiemateriaal aan te brengen verminder je de warmte die naar buiten ontsnapt. Echter, er zijn ook woningen die geen spouwmuren hebben. Dit zie je vaak bij jaren ’30 woningen. Wanneer er later toch een binnenwand is aangebracht, is het niet mogelijk daarna nog te isoleren. De kosten van het isoleren van spouwmuren zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk het type woning, het aantal vierkante meters en de staat van de spouwmuur. 

Dakisolatie en vloerisolatie

Warmte stijgt op en gaat dus richting het dak van het huis. Het dak isoleren kan daarom veel warmtebehoud opleveren. Door gebruik te maken van isolatiemateriaal kun je hier flink besparen op de energierekening. Zoals je het dak kunt isoleren, kun je ook de vloer isoleren. Hiermee voorkom je dat er tocht door de vloer komt en de vloer minder koud aanvoelt. Omdat er minder tocht is en de vloer warmer is, hoef je dus ook niet te stoken om de temperatuur op pijl te houden. De kosten voor dak- en vloerisolatie zijn afhankelijk van o.a. de grootte en staat van de vloer of het dak. Om een prijsindicatie te ontvangen kun je deze het beste opvragen bij een specialist. Die kan zien wat er allemaal voor nodig is om de vloer of het dak te isoleren, met de bijbehorende kosten. 

Energielabel

Ben je benieuwd hoe duurzaam jouw woning op dit moment is? Kijk dan eens naar het energielabel van jouw huis. Deze kun je terugvinden op energielabel.nl. Dit is een label dat ieder huis verplicht heeft om aan te geven hoe milieuvriendelijk en/of energiebesparend het is. Op basis daarvan kun je zien welke verbeteringen je kunt aanbrengen om jouw huis te verduurzamen!

energie besparen in huis